granica
Szwagier: Obliczyć granicę ciągu an=(√n2+2n−n)n
19 sty 23:06
MikołajK: Najprościej jest rozwiązać problem nieco ogólniejszy, tj. przejść z przypadku dyskretnego (
zmienna n) do przypadku ciągłego ( zmienna rzeczywista x). Wtedy wyznaczenie szukanej granicy
sprowadzi się ( po eksponencjacji ) do badania granicy ilorazowego wyrażenia nieoznaczonego,
co można uczynić z reguły de l'Hôpitala, bądź przez odpowiednie szacowania. Otrzymuje się w
rezultacie exp(−1/2).
20 sty 09:11
jc:
| | 2n | | 2n | |
√n2+2n−n = |
| = 1 + ( |
| − 1) |
| | √n2+2n+n | | √n2+2n+n | |
| | √n2+2n−n | | 2n | |
=1 − |
| = 1 − |
| |
| | √n2+2n+n | | (√n2+2n+n)2 | |
Dlatego a
n →e
−1/2.
20 sty 09:49