| √2 | 1+2cosα | |||
poprawna odpowiedz (chyba) to: | b3sinα√ | |||
| 12 | 1+cosα |
ale i tak chyba inna odpowiedź jak w książce, chyba ze poprostu inaczej
przekształcone f. trygonometryczne, chyba zostawie to zadania narazie. Umie ktos doprowadzic
do takiego wyniku jaki podany jest w książce?
| 1 | ||
1) PΔABC= | b2sinα | |
| 2 |
| a | a | |||
2) | =2R⇔R= | |||
| sinα | 2sinα |
| a2 | ||
H2=b2− | ||
| 4sin2α |
| 2b2*(1−cosα) | 1−cosα | |||
H2=b2− | =b2*[1− | ] | ||
| 4sin2α | 2sin2α |
| 1−cosα | ||
H2=b2*[1− | ||
| 2*(1−cosα)*(1+cosα) |
| 1 | ||
H2=b2*[1− | ] | |
| 1+cosα |
| 1+2cosα | ||
H2=b2* | ||
| 2*(1+cosα) |
| √1+2cosα | ||
H=b* | ||
| √2*(1+cosα) |
| 1 | 1 | √1+2cosα | ||||
V= | * | b2sinα*b* | ||||
| 3 | 2 | √2*(1+cosα) |
| b3sinα√1+2cosα | ||
V= | ||
| 6√2*(1+cosα) |
| √2b3*sinα*√1+2cosα | ||
= | ||
| 12*√1+cosα |
później przeanalizuje, bo teraz robie inne zadanko