uklad rownan
Kasia: Rozwiąż układ równań
k{−2x1− 3x2+x3+2x4=−1
x1+ 2x2+2x3−x4=3
−3x1−4x2+4x3+3x4=1
19 sty 21:26
Kasia: Bardzo prosze o pomoc
19 sty 21:27
19 sty 21:28
jc:
x+2y+2z−u=3
2x+3y−z−2u=1
−3x−4y+4z+3u=1
x+2y+2z−u=3
2x+3y−z−2u=1
y+5z=1
x+2y+2z−u=3
−y−5z=−5
y+5z=1
x+2y+2z−3u=3
0 = −4
układ sprzeczny.
19 sty 21:42
Adamm: czemu w drugim przejściu jest y+5z=1? nie powinno być y+5z=5?
czy może użyłeś innego przejścia?
19 sty 21:45
Adamm: ok, już widzę
19 sty 21:47
Adamm: nie, jednak nie
19 sty 21:47
jc: Faktycznie, powinno być y+5z=5.
W takim razie mamy dwa równania
x+2y+2z−u=3
y+5z=5
z i u traktujemy jako parametry.
y = 5−5z
x = ....
19 sty 21:50