Równania wymierne
Stefcio : Rozwiąż równanie:
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a) |
| + |
| = |
| |
| | x−1 | | x+2 | | (x−1)(x+2) | |
| | x | | 2 | | 10 | |
b) |
| − |
| = |
| |
| | x−2 | | x+3 | | (x−2)(x+3) | |
19 sty 21:02
Stefcio : Pomoże ktoś
19 sty 21:10
Stefcio :
19 sty 21:21
Stefcio : Proszę...
19 sty 21:29
Adamm: | | 1 | | 1 | | 3 | |
a) |
| + |
| = |
| |
| | x−1 | | x+2 | | (x−1)(x+2) | |
x≠1, x≠−2
(x+2)+(x−1)=3
x=1
równanie sprzeczne
19 sty 21:30
Stefcio : A jak zrobić b)?
19 sty 21:33
Adamm: dokładnie tak samo
po wymnożeniu liczysz Δ i po otrzymaniu rozwiązań sprawdzasz czy ci odpowiadają
(są różne od 2 oraz −3)
19 sty 21:34
Stefcio : Czy Δ wychodzi ujemna
19 sty 21:35
Adamm: Δ=25
19 sty 21:36