Dwa kąty ostre trójkąta mają miary alfa i beta. oblicz stosunek
Adix422: Dwa kąty ostre trójkąta mają miarę α i β. Oblicz stosunek pola tego trójkąta do pola koła
opisanego na tym trójkącie.
Rozumiem, że trzeba użyć twierdzenia sinusów, albo po wyliczeniu R nie wiem co robić.
19 sty 20:55
Mila:
| | a | | b | | c | |
1) |
| = |
| = |
| =2R |
| | sinα | | sinβ | | sin[180−(α+β)] | |
⇔
a=2R*sinα
b=2R sinβ
c=2R*sin(α+β)
2)
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *a*c*sinβ= |
| *2R*sinα*2R*sin(α+β)*sinβ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
P
Δ=2R
2*sinα*sinβ*sin(α+β)
3)
| PΔ | | 2R2*sinα*sinβ*sin(α+β) | |
| = |
| = |
| Po | | πR2 | |
19 sty 21:48