proszę o sprawdzenie
Anna: Wykaż ze dla każdej liczby k ≥ 6 funkcja f(x) = 2x
3 + x
2 +k x − 2 jest rosnąca
w zbiorze liczb rzeczywistych
f
,(x) = 2x
3 + x
2 +k x − 2 = 6x
2 +2x +k > 0
| | 1 | |
Δ < 0 Δ = 4 − 24k < 0 ⇒ k > |
| |
| | 6 | |
czy to jest wystarczający dowód bo w tekście jest że k ≥ 6
19 sty 20:00
Kacper:
To zbadaj co się dzieje dla k=6.
19 sty 20:06
Anna: | | 1 | |
przepraszam tam w zadaniu powinno być k ≥ |
| a nie k ≥ 6 |
| | 6 | |
19 sty 20:19
piotr: warunek powinien być Δ ≤ 0 i wtedy k≥1/6
19 sty 22:54