matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć tę granicę ?
MarleneDietrich:
an=
(2n−1)
3
(4n−1)
2
(1−5n)
19 sty 19:29
Janek191:
(2 n − 1)*(2 n −1)*( 2 n −1)
a
n
=
;
( 4n − 1)*(4 n −1)*(1 − 5n)
dzielimy licznik i mianownik przez n
3
(2 −
1
n
)*(2 −
1
n
)*(2 −
1
n
)
a
n
=
(4 −
1
n
)*(4 −
1
n
)*(
1
n
− 5)
więc
2*2*2
1
lim a
n
=
= −
4*4*(−5)
10
n→
∞
19 sty 22:54