Rozwiązywanie URL
Student: Cześć! Mam taki układ równań liniowych i nie mam pojęcia, jak ją rozwiązać, gdy ilość
równań≠niewiadome. Proszę o napisanie krok po kroku jak ją rozwiązać i rozwiązanie owego
układziku. Dziękuję ślicznie.
19 sty 17:14
daras: układ jest nierozwiązywalny
19 sty 18:29
jc: Nierozwiązywalny? Przecież ma nieskończenie wiele rozwiązań.
x+2y+3z=2
y−2z=2
x = −1 + 7t
y =2+2t
z =t (parametr)
(o ile czegoś nie pomyliłem)
19 sty 18:33
Student: Nie da się tego rozwiązać opierając się na działaniach na macierzach?
19 sty 18:49
jc: 1 2 3 2
1 3 1 4
1 2 3 2
0 1 −2 2
1 0 7 −2
0 1 −2 2
Lepiej?
(wcześniej mała pomyłka x=−2−7t)
19 sty 19:03
Student: No własnie nadal nic nie rozumiem. Skąd to x=−2−7t?
19 sty 19:18
jc: Chciałeś na macierzach, więc pominąłem x,y,z.
Mogę z powrotem wpisać.
x+2y+3z=2
x+3y+z=4
x+2y+3z=2
y−2z=2
x+7z=−2
y−2z=2
z=t (parametr)
x=−2−7t
y=2+2t
19 sty 19:25
jc: Teraz zauważyłem to URL. Nie znam się na tym.
19 sty 19:34
Student: Dziękuję za chęci.
20 sty 00:36