Równanie trygonometryczne
Michał: Rozwiąż równanie:
a) |1 − √2 sin x| = 2
b) |2 sin 3x − 3| = 4
Nie wiem w jaki sposób to przekształcić. Czy mogę podnieść to obustronnie do kwadratu. Nie wiem
jak sprowadzić do prostszej postaci.
19 sty 17:14
Adamm: możesz podnieść do kwadratu
19 sty 17:21
Michał: a) 1 + 2 sin
2x − 2
√2sin x = 4
I co teraz zastosować?
19 sty 17:26
Adamm: zwykłe równanie kwadratowe
19 sty 17:34
Michał: Wychodzi mi miejsce zerowe sin x
1 =
−√22; sin x
2 =
3√22.
Czy mogę rozbić jakoś sin x
2? Co dalej robić?
26 sty 13:47
Jerzy:
A nie prościej:
a) ⇔ 1 − √2sinx = 2 lub 1 − √2sinx = − 2
26 sty 13:49
Michał: Czyli sin x1 = π4
Czyli sin x2 = −π4
Odpowiedzi wskazują na π4 + 2kπ, 5π4 + 2kπ. No i nie wiem do końca skąd się to
bierze. Jak patrzę na wykres funkcji sinus to oba przypadki wskazują na wartości ujemną, czyli
tylko jeden przypadek.
26 sty 14:00
Michał: Nieważne. Źle obliczyłem:
sin x2 jest równy 3√22, czyli nie ma takiego sinusa, więc istnieje sinus jedynie dla
sin x1, który zgadza się z odpowiedziami, które wymieniłem powyżej.
26 sty 14:11