geometria analityczna
Justin: sprawdzcie co robie zle
Napisz rownanie okregu stycznego do prostej o rownaniu y=
√3x−2(
√3+1) i dodatnich pólosi
ukladu wspolrzednych.
Rownanie ma postac
(x−r)
2+(y−r)
2=r
2 P(r,r)
√3x−y−2(
√3+1)=0
| | √3r−1*r−2(√3+1) | |
r=| |
| | |
| | (√32+(−1)2 | |
2r=|
√3r−r−2
√3−2| zal r>0
3r−
√3r=−2
√3−2
co robie zle? dalej nie wychodzi... odpowiedz r=2
19 sty 17:08
Justin: wiem juz jaki blad powinienem rozwiazac rownanie z wartoscia bezwzgledna a potem wrocic do
zalozenia r>0
19 sty 17:15
piotr: (x − r)2 + (3(1/2) x − 2 (3(1/2) + 1) − r)2 −r2=0
Δ = 8(−8 − 4 √3 + 4 r + √3 r2)
Δ = 0 ⇒ r = 2 ∨ r = 2/3 (−3 − 2√3)<0
19 sty 18:44
piotr: pierwsze równanie:
(x − r)2 + (√3 x − 2 (√3 + 1) −r)2 − r2 = 0
19 sty 18:46