Nie jestem pewna czy dobrze wykonałam to zadanie.Bardzo proszę o pomoc.
KINA: Pole pewnego obszaru wynosi 100 arów. Na mapie w skali 1:1000 pole tego obszaru wynosi?
19 sty 15:47
cosinusx: Mapa− Rzeczywistość
1ar − 1000ar
x ar− 100ar
19 sty 15:52
cosinusx: Teraz mnożymy na krzyż:
1*100=1000x
100=1000x
Dzielimy przez 1000
x=0,1 ar
19 sty 15:53
cosinusx: O matko! nie! przepraszam! Teraz się kapnęłam, że to pole przecież!
19 sty 15:55
cosinusx: A więc dla pola to będzie tak:
Skala= 10002=1 000 000
I teraz mamy proporcję:
1− 1 000 000
x− 100
19 sty 15:57
cosinusx: I analogicznie:
1 000 000x=100
19 sty 15:58