pole
Misie: Na krzywej o równaniu xy=4 obrano punkty A(−2,−2) i B(−4,−1) wyznacz na tej krzywej taki punkt
C aby pole ABC było najmniejsze.
Dł: AB =
√5
równanie prostej AB= x+2y+6=0
| | 4 | |
Odległość punktu C o współrzędnych (c, |
| ) od prostej x + 2y + 6=0 |
| | c | |
Jak sprawdzić kiedy będzie najmniejsze?
19 sty 15:39
Misie: f5
19 sty 15:49
Misie: f5
19 sty 17:31
Justin: nie wiem czy dobrze powiem , ale
wartosc bezwzgledna mozna pominac bo c>0 zostanie
| | | |
P= |
| mozna przemnozyc przez c |
| | 2 | |
najmniejsza wartosc bedzie w wierzcholku
w punkcie f(3) ma wartosc najmniejsza
19 sty 17:42
Misie: ale szajs XD przecież wierzchołek będzie przez −3. I nie mozesz sobie tak z dupy przemnożyć
przez c. I skąd wiesz, że c>0

?
19 sty 18:32
Sawyer: Skąd wiesz że c > 0 ? To po pierwsze.
Aby poprawnie rozwiązać to zadanie należy, utworzyć funkcję z której będziemy liczyć pochodną,
by znaleźć minimum danej funkcji.
Na samym początku zbadajmy funkcje.
mamy c + 8/c + 6 = (c2 + 8 + 6c)c
Pochodna funkcji złożonej: (2c + 6)*(c) − (c2 + 8 + 6c)(1)c2
co po uproszczeniu daje nam: (c2 − 8/c2)
Miejsca zerowe pochodnej to miejsca funkcji gdzie przyjmuje ona minimum bądź maksimum lokalne.
aby obliczyć miejsce zerowe licznik musi być =0
c2 − 8 = 0
c2 = 8
c = 2√2 lub c = −2√2
Funkcja ma przebieg:
(−∞; −2√2) − rosnąca więc w −2√2 ma ona swoje maksimum
(−2√2, 2√2) − malejąca więc w 2√2 ma ona swoje minimum
Obliczmy wartośc funkcji w 2√2
2√2+ 8/ 2√2+ 6 = 8 + 8 + 12√2/8 − widać że minimum jest większe od zera możemy więc
opuścić moduł
Funkcja przyjmuje minimum w 2√2
Tak więc punkt to C(2√2, √2)
warto zbadać również granicę pochodnej w nieskończonościach
19 sty 18:38
Sawyer: Ah, wybaczcie, źle. Należy przecież sprawdzić jeszcze minimum z modułem, nie wiem czemu to
pominąłem...
Sprawdzamy wiec funkcje w drugim przedziale w którym jest ona ujemna
od (−∞ do −4> u <−2 do 0)
zauważmy że moduł powoduje odbicie tej funkcji względem osi OX w tych punktach co implikuje że
w tych punktach wartość jest najmniejsza.
C(−4, −1) lub C(−2, −2)
19 sty 18:54