nierowność
Justyna: moze mi ktoś napisac dokladnie jak rozwiazac nierównosc (6−2x)2≥12 ?
19 sty 15:35
Jerzy:
36 − 24x + 4x2 ≥ 1
19 sty 15:36
cosinusx: Wpierw to sobie podnieś nawias do potęgi, a potem przenieś wszystko na jedną stronę
19 sty 15:36
Justyna: a pożniej obliczac delte?
19 sty 15:40
relaa:
(6 − 2x)2 ≥ 1
|2x − 6| ≥ 1
19 sty 15:46
Justyna: a skąd to sie wzieło

19 sty 15:49
relaa:
√x2 = |x|
19 sty 15:53
cosinusx: Jeśli sposób z wartością bezwzględną nie jest dla Ciebie jasny, to tak, później trzeba policzyć
deltę i wyznaczyć pierwiastki.
19 sty 15:59
cosinusx: Czyli mamy:
4x2−24x+36−1≥0
4x2−24x+35≥0
Δ=242−4*4*35=16
19 sty 16:01
19 sty 16:02
cosinusx:

Czyli mamy:
x∊(−
∞,2,5>u<3.5,
∞)
19 sty 16:05
Justyna: Dzieki badrzo

, tak to można zadania odrabiac
19 sty 16:13