prawdopodobienstwi
Lolalolalo: Kuba i Szymon na przemian strzelają do bramki. Kuba trafia do bramki z prawdopodobieństwem 0,6
a Szymon 0,5. Zaczyna Kuba, Oblicz prawdopodobieństwo,że jako pierwszy do bramki trafi Kuba
Proszę o obliczenia i wytlumaczenie
19 sty 15:24
cosinusx: 1) Kuba od razu trafia do bramki: P1=0,6
2) Kuba za drugim razem trafia do bramki (czyli wpierw nie trafia, Szymon nie trafia i dopiero
potem Kuba trafia): P2=0,4*0,5*0,6
3) Kuba trafia za trzecim razem (czyli Kuba nie trafia, Szymon nie trafia, Kuba nie trafia,
Szymon nie trafia, Kuba trafia): P3=0,4*0,5*0,4*0,5*0,6
itd.
19 sty 15:41
cosinusx: Teraz trzeba te prawdopodobieństwa pododawać:
∑(od i=0 do nieskończoności) (0,6*(0,4*0,5)i)
19 sty 15:42
cosinusx: Mamy szereg geometryczny więc z niego już można łatwo policzyć wynik
19 sty 15:43
Lolalolalo: A skąd sie wzielo to 0,4 i 0,5?

Dalej juz dam rade ale tego nie rozumiem
19 sty 15:47
Lolalolalo: Dobra juz wiem P(A') Chwilowe zaćmienie, dzieki
19 sty 15:49