19 sty 15:19
Jerzy:
fmax dla x = −2
fmin dla x = 2
19 sty 15:24
cosinusx: W zerze jest podwójny pierwiastek, więc wykres nie przechodzi przez oś tylko się odbija.
19 sty 15:27
Jerzy:
x = 0 nie należy do dziedziny.
19 sty 15:28
Jerzy:
Przy określaniu znaku pochodnej interesuje cię tylko znak: g(x) = x2 − 4,
bo mianowniki jest stale dodatni
19 sty 15:29
cosinusx: Owszem, ale powinno zostać uwzględnione przy szkicu wykresu. W zerze będzie pusty punkt, ale
chodzi o samo odbicie wykresu od tego miejsca.
19 sty 15:30
Qwe: A kiedy może być niedodatni mianownik?
19 sty 15:31
Jerzy:
No , to racja .... zrobił niewłaściwy szkic do pochodnej.
19 sty 15:31
cosinusx: O właśnie, najlepiej w ogóle rozważać sam licznik.
19 sty 15:31
Qwe: ok dzięki cossinuxx
19 sty 15:31
Jerzy:
Jeśli jest liczbą ujemną .
19 sty 15:32
Qwe: ale mam takie pytanie z innej beczki, czy w ogole gdy będę badał ekstreum, to mam brać pod
uwagę mianownik, czy zawsze tylko licznik, gdy mam wielomian/ wielomian?
19 sty 15:33
cosinusx: Jak byś w mianowniku np. sam x, to wtedy mógłby być ujemny mianownik, bo z dziedziny wynika że
x może być ujemny. Ale Ty masz tam drugą potęgę, a wszystko do kwadratu daje liczbę nieujemną.
19 sty 15:33
Qwe: a gdyby w mianowniku był x, to co wtedy mam zrobić, licznik razy mianownik?
19 sty 15:33
Qwe: na razie jeszcze nie trafilem na taki przyklad, robie po kolei jakieś proste, ale bardzo wam
dziękuję za pomoc
19 sty 15:34
cosinusx: Nie, ogólnie to cały ułamek bierzesz pod uwagę. Ale jeśli np. masz 100% pewności, że licznik
lub mianownik są dodatnie/ujemne, to wtedy badasz znak pozostałej części ułamka.
19 sty 15:34
cosinusx: tak, gdyby w tym przykładzie był x, to trzeba zrobić licznik*mianownik
19 sty 15:35
Jerzy:
| | ex(x −3) | |
Wyobraż sobie taką pochodną: f'(x) = |
| |
| | x2*ex−1 | |
kiedy się zeruje i jak zmienia znak ?
19 sty 15:35
Qwe: mianownik zawsze dodatni, bo x2, a ex−1 funkcja wykładnicza tez wasze dodatnia więc,
ex(x−3) = 0
x=3, tak?
19 sty 15:37
Qwe: jeszcze zał:
x2*ex−1 ≠ 0
19 sty 15:38
Jerzy:
Tak . a znak pochodnej zależy tylko od znaku funkcj: y = x − 3, czyli ?
19 sty 15:38
Adamm: taką pochodną mają funkcje
| | 3e | |
f(x)=e*ln|x|+ |
| +c, gdzie c=const. |
| | x | |
19 sty 15:39
Qwe:

x−3>0
x>3
| −oo,3| 3|3,+oo
f'| − | 0 | +
f| w dół | min| w gore
19 sty 15:42
Qwe: tak
19 sty 15:43
Qwe: chociaż jeszcze założen nie dałem, że x ≠ 0 do tabelki
19 sty 15:44
Jerzy:
Dla: x > 3 f'(x) > 0
Dla: x < 3 f'(x) < 0
fmin = f(3)
19 sty 15:44
Qwe: czyli dobrze tabelke napisałem?
19 sty 15:46
Jerzy:
Dobrze.
19 sty 15:47
Qwe: Jerzy, mam taką funkcję
Nie chcę tu liczyć drugiej pochodnej , czy próbować coś na wykresie, bo czasu mi zabraknie, i
nie wiem też
czy poprawnie mi wyjdzie. Myślisz, że takie 'rysowanie' tabelek, do takich funkcji jest
optymalne czasowo?
Widziałem jak ktoś to robił w Internecie, i postanowiłem, że jednak się tego nauczę.
19 sty 15:49
Qwe: to ja rozwiąże tę funkcję wyżej, tylko potrzebuje chwilki
19 sty 15:50
Jerzy:
Nie zapomij zacząć od dziedziny.
19 sty 15:54
19 sty 16:07
Qwe: Przepisze tabelke, bo sie nie zmiescila
19 sty 16:08
19 sty 16:13
Qwe: Punkty 0, nie ująłem jako podejrzanego o ekstremum, muszę poprawić
19 sty 16:15
Qwe: Punktu*
19 sty 16:15
19 sty 16:23
Qwe: Gdybyś miał chęci, to proszę żebyś sprawdził
19 sty 16:23
Qwe: W każdym bądź razie dzięki wam za rady. Zapomnialem o odbijaniu gdy parzyste pod wykresem.
19 sty 16:25
Jerzy:
(x2 − 2x − 6 ) = 0 , złe pierwiastki.
20 sty 09:08