Zbadaj czy jest grupą
Benny: R+∪{0} wraz z działaniem a□b=√ab
Siada łączność. Ok?
19 sty 15:14
cosinusx: ok
19 sty 16:16
jc: | | a+b | |
Czy odcinek (−1,1) wraz z działaniem aΔb = |
| jest grupą? |
| | 1+ab | |
19 sty 17:09
Benny: Jest
el. neutralny to 0, istnieje również el. odwrotny postaci −x oraz zachodzi łączność
19 sty 17:48
jc: Na prawdę sprawdziłeś łączność?
19 sty 18:25
Benny: | | x+y+z+xyz | |
Tak, przekształca się do postaci |
| |
| | 1+xy+xz+yz | |
19 sty 18:26
jc: Benny, ile wynosi 1/2 Δ 1/3 Δ 1/4 Δ 1/5 Δ 1/6 Δ ... Δ 1/n ?
19 sty 18:26
jc: Jasne
19 sty 18:27
jc: Benny, widziałeś gdzieś takie wyrażenia, jak w liczniku i mianowniku?
19 sty 18:30
Benny: W jakim sensie?
19 sty 18:32
jc: 1+xy+xz+yz, x+y+z +xyz ? Po prostu skojarzyło mi się to z ułamkami łańcuchowymi.
19 sty 18:36
Benny: Być może, chociaż bardzo możliwe, że gdzieś się z takim czymś zetknąłem, bo wygląda znajomo.
19 sty 18:38
Jack: Ja juz skonczylem z grupami , monidami i innymi takimi...pewnie wiecej nie powroce bo juz po
zaliczeniu
19 sty 18:46
Benny: Czy ta suma dąży do 1?
19 sty 18:52
Benny: Znaczy to działanie.
19 sty 18:52
jc: Tak Benny
19 sty 18:59
Benny: Jak to ładnie można pokazać?
19 sty 19:04
jc: Wydaje mi się, że kiedyś znalazłem wzór ogólny (nierekurencyjny). Spróbuj

Interpretacja: dodając relatywistycznie prędkości: c/2, c/3, c/4, ...
zbliżamy się do c (c=prędkość światła, u nas c=1).
Zadanie wymyślił mój znajomy (ciągle wymyśla jakieś zadania, często bardzo trudne).
19 sty 19:12
Benny: Matematyk?
19 sty 19:20
jc: ? ? ?
19 sty 19:27
Benny: Czy ten znajomy to matematyk
19 sty 19:37
jc: Nie wiem. Po prostu przysyła mi co pewien czas jakieś zadanie lub obserwację
matematyczną.
19 sty 19:41
aqqqqqqqqqqqqqq: 19:12 ze wzoru taylora
19 sty 19:44