Pytanie o całki
Angelika: Jeżeli przy całkowaniu mam wyrażenie podniesione do potęgi i po wymnożeniu zostaje mi
wyraz wolny np 56 to zapisuję tę liczbę w wyniku czy zastępuję ją symbolem C?
19 sty 13:05
Jerzy:
Chodzi Ci np o: (x + 2)2 + C
19 sty 13:08
Angelika: Tak. Wyznaczałam całkę z pewnego wyrażenia i musiałam podstawić t. Powiedzmy że to x+2
jest moim t
19 sty 13:11
Jerzy:
I jaki masz wynik końcowy ? ( przed wymnożeniem )
19 sty 13:13
Jerzy:
Najlepiej pokaż tą całkę.
19 sty 13:13
Angelika: | | 1 | | 1 | |
A dokładniej to |
| *(4−2x)2− |
| (4−2x)3+C |
| | 16 | | 3 | |
A mogłabym też pozostawić wynik w takiej formie ? Czy jednak trzeba coś z nim zrobić?
19 sty 13:15
Angelika: Całka to ∫(4−2x)2xdx
t=4−2x
19 sty 13:16
Jerzy:
Przy całkowaniu wynik zostawiasz w takiej formie, nic nie wymnażasz, co najwyżej
upraszczasz zapis.
19 sty 13:16
Angelika: W odbopowidz mam wynik podany po wymnożeniu wszystkiego tylko tam jedyny wyraz wolny to C.
Po moim wymnożeniu zostają jakieś liczby + C . Dlatego pytam czy mogę podpiąć te liczby bez x
do
C czy jednak źle obliczyłam bo powinny się zdredukować ?
19 sty 13:18
Jerzy:
No i jaką całkę masz po podstawieniu ?
19 sty 13:18
Angelika: po podstawieniu
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫t2* |
| (4−t)*(− |
| )dt= |
| ∫(t3−4t2)dt= |
| ∫t3dt− |
| ∫4t2dt= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
bo x= |
| (4−t} a dx=− |
| dt |
| | 2 | | 2 | |
19 sty 13:26
Angelika: | | 16 | | 1 | |
Ostateznie na samym końcu mam x4− |
| x3+8x2−69 |
| +C |
| | 3 | | 3 | |
19 sty 13:29
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
OK ... i piszesz wynik: |
| (4−2x)4 − |
| (4−2x)3 + C |
| | 16 | | 3 | |
19 sty 13:31
Jerzy:
Nie wymnażasz.
19 sty 13:31
Angelika: Wodpowiedziach mam wymnożone i bez tych 69{1}{3} . Nawet, że sprawdzić czy dobrze to zrobiłam
to pytam czy tę liczbę się podpina pod C
19 sty 13:32
Jerzy:
| | 1 | |
A jeśli się upierasz , to pomijasz 69 |
| , bo ta stała jest ukryta w stałej C. |
| | 3 | |
19 sty 13:33
Angelika: No i o to pytałam od początku. Dziękuje
19 sty 13:35