równanie trygonometria
Kamil: Witam, pomoże ktoś rozwiązać równanie, właściwie to nie wiem jak usunąc wartość bezwzględną,
dalej już sobie poradzę.
|1−√2sinx|=2
19 sty 12:50
Jerzy:
⇔ 1 − √2sinx = 2 lub 1 − √2sinx = − 2
19 sty 12:54
'Leszek: Rozpisujemy
1− √2 sin x = 2 lub 1− √2 sin x = −2
Czyli sin x = −√2/2 lub sin x = √2/6
19 sty 12:57
Kamil: | | √2 | | 3√2 | |
sinx=− |
| lub sinx= |
| to pierwsze wiem jak rozwiązać, a jak to drugie? |
| | 2 | | 2 | |
| | 3√2 | |
Przecież |
| jest większe od 1 |
| | 2 | |
19 sty 12:59
'Leszek: Sorry , drugi warunek wynosi sin x = 3√2/2 i nie ma rozwiazania
19 sty 12:59
Kamil: A no tak, bo sin∊<−1;1> dobra dzięki za pomoc
19 sty 13:02