W
Qwe: Pytanie teoretyczne, ekstrema
Df = x e R
Licze pochodną funkcji
Przyrownuje do zera, otrzymalem
x1=0 x2= 2
A więc, rysujr tylko na wykresie dwójkę?.bo warunkiem
Istnienia ekstremum jest f'x > lub < 0
Tak?
19 sty 12:14
Jerzy:
Nie ... zerowanie się pochodnej, to warunek konieczny, ale nie wystarczający.
Pochodna musi w tym punkcie zmieniać znak.
19 sty 12:16
Qwe: Co to xnaczy zmienić znak?
19 sty 12:17
Qwe: Wydawało mi sie ze warunek wystarczajacy
19 sty 12:17
Jerzy:
To źle Ci się wydawało ... jeśli pochodna zmienia znak to funkcja przechodzi z rosnącej
w malejącą ( lub odwrotnie), a to oznacza ,że posiada maksimum ( lub minimum).
19 sty 12:19
Qwe: Np taki przykład
(x
2 − 3) e
x
Pochodna z tego
(X
2+2x−3)e
x
X1=−3.

Co z e do x?
X2=1.
19 sty 12:24
Jerzy:
Stale dodatnie, więc o znaku pochodnej decyduje znak nawiasu.
19 sty 12:25
Qwe: ex=0
Jakie miejsce zerowe?
19 sty 12:26
Jerzy:

I odczytujesz gdzie pochodna jest dodatnia, gdzie ujemna .
19 sty 12:29
Jerzy:
ex > 0 dla dowolnego x.
19 sty 12:29