Zadanie analiza - całki , siła rozciągania sprężyny, praca
FiluŚ: Potrzebuję pomocy z zadaniem − Analiza matematyczna. Zadanie jest powiązane z całkami ale nie
wiem jak je zrobić. Proszę o pomoc
(a) Siła rozciągania sprężyny jest wprost proporcjonalna do jej wydłużenia (współczynnik pro−
porcjonalności wynosi k). Obliczyć pracę jaką należy wykonać, aby sprężynę o długości l
rozciągnąć
do długości L.
(b) Zbiornik ma kształt walca o osi poziomej. Średnica walca D = 2m, a długość L = 6m. Ob−
liczyć pracę, jaką potrzeba wykonać, aby opróżnić zapełniony całkowicie wodą zbiornik. Otwór do
opróżnienia zbiornika znajduje się w jego górnej części. Masa właściwa wody
= 1000 kg/m3.
19 sty 12:12
g:
a) W = ∫0L−l F dx = ∫0L−l kx dx = k{L−l}2/2 (x = wydłużenie sprężyny)
b) W = ∫0D g ρ S(h) h dh
h − odległość od lustra wody do otworu
g = 9.81 m/s2
ρ = 1000 kg/m3
S(h) = L*2*√R2−(h−R)2 (powierzchnia lustra wody, R = D/2)
19 sty 12:36
FiluŚ: A może mi to ktoś ładnie rozpisać , rozwiązując ? To dla mnie ważne , bo muszę to zadanie jutro
zaprezentować przy tablicy, a jeszcze słabo operuję całkami.
19 sty 15:04
g:
Praca to siła razy przesunięcie W=F*x. Tak można liczyć jedynie gdy siła cały czas jest stała.
Jeśli siła zmienia się w trakcie ruchu, czyli F=F(x), to trzeba pracę liczyć sumując małe
porcje F(x)*Δx. Tym dokładniej policzymy im mniejsze odcinki Δx będziemy brali.
W granicy Δx→0 takie sumowanie przybiera postać całki oznaczonej W = ∫x1x2F(x)*dx
Poczytaj o całce oznaczonej, oraz o tym jak całkę oznaczoną można wyznaczyć znając
całkę nieoznaczoną, czyli t.zw. funkcję pierwotną.
W przykładzie a) F(x) = k x, co prowadzi do całki ∫x1x2 k x dx. Całka nieoznaczona
to y(x) = ∫kxdx = kx2/2 + C. Całkę oznaczoną liczymy tak: W = y(x2) − y(x1).
W przykładzie b) całkę należy przekształcić do postaci ∫x √1−x2 dx i w tablicach znaleźć
dla niej funkcję pierwotną.
19 sty 15:38
FiluŚ: g Dziękuję Ci bardzo. Już rozumiem ! Jestem bardzo wdzięczny.
19 sty 17:09