Wartość bezwzględna
zaanetad: Pomocy! Nie wiem gdzie popełniłam błąd.
Mam wykazać, że dla podanych wartości x prawdziwa jest równość.
| √36−24x+4x2+|x−3| | |
| =3 |
| √9−6x+x2 | |
Ja rozpisałam to tak:
Skróciłam ze sobą dwa moduły i zostało mi samo wyrażenie
|6−2x|=3
Co dalej ?
19 sty 12:03
zaanetad: A jeszcze x≠3
19 sty 12:04
Jerzy:
A jakie są podane wartości x ?
19 sty 12:04
zaanetad: Już napisałam wyżej
19 sty 12:06
Milo: Nie możesz skrócić w ten sposób, bo w liczniku jest dodawanie.
Żeby skrócić, rozpisz 6−2x jakoś 2 (3−x), wtedy wspólny czynnik przed nawias i skracasz.
19 sty 12:07
Jerzy:
Napisałaś: " dla podanych wartości x" ( ale jakich ?)
19 sty 12:07
Jerzy:
@Milo ... nie pleć bzdur.
19 sty 12:08
Jerzy:
| | 2*Ix−3I + Ix−3I | | 3*Ix−3I | |
= |
| = |
| = 3 |
| | Ix−3I | | Ix−3I | |
19 sty 12:13
Milo: | 2|x−3| + |x−3| | | |x−3|*3 | |
| = |
| = 3 (po określeniu dziedziny oczywiście. |
| |x−3| | | |x−3| | |
Coś nie tak, @Jerzy?
19 sty 12:13
Jerzy:
Teraz jest OK, wcześniej nie.
19 sty 12:14
Milo: No, to miałem na myśli
19 sty 12:14
zaanetad: Okej okej już rozumie, dzięki
19 sty 12:25