granica
naksklos: Podaj granice funkcji:
| | x−1 | |
a) ax x−>1 = |
| co z mianownikiem bo nie wiem jak rozłożyć? |
| | x4−1 | |
| | 1 | | 1 | |
b) ax x−>nieskończoność ( |
| − |
| ) coś z wzorem na e? ale nie wiem jak do tego |
| | x | | x+2 | |
doprowadzić
| | 3 | | 1 | |
c) ax x−>1 ( |
| − |
| ) tego ogólnie nie umiem zrobić bo nie wiem nawet jak |
| | x3 −1 | | x−1 | |
sie za to zabrać
19 sty 11:54
Jerzy:
| | x−1 | |
a) = lim |
| |
| | (x2+1)(x+1)(x−1) | |
19 sty 12:03
naksklos: ok dzieki

juz rozumiem
19 sty 12:09
naksklos: ktoś pomoże z b i c
19 sty 12:17
Jerzy:
| | x + 2 − x | |
b) = lim |
| = ...? |
| | x(x+2) | |
19 sty 12:22
Naksklos: Skąd sie wzięło to
19 sty 13:41
Jerzy:
Sprowadziłem do wspólnego mianownika.
19 sty 13:47
Naksklos: I dodałeś?
19 sty 14:02
19 sty 14:04
Naksklos: W sensie odjales rozumiem
19 sty 14:08
naksklos: | | 2 | |
a jak dochodzę w b do |
| to wyciagam najwiekszy czynnik przed nawias czy moge |
| | x2 + 2x | |
podstawic od razu
19 sty 16:18
naksklos: doba już rozumiem liczba/nieskonczonośc = 0
19 sty 16:19