całkowanie
BiednyStudentV2: Czy mógłby ktoś powiedzieć mi czy robię to dobrze ?
Oblicz całki nieoznaczone:
(całke będę oznaczać S bo nie wiem jak zapisać ją tutaj symbolem)
a)
S(x(x+2)
10dx)
przez podstawienie:
t= x+2
dt=1dx
| | 1 | | (x+2)11 | |
S(x*t10 dt) = |
| * t11= |
| |
| | 11 | | 11 | |
b)
S (xcos(3x)) dx
t=3x
dt=3dx/3
| | 1 | | 1 | |
S (xcos(3x)) dx = S(cost |
| dt ) = |
| sin(3x) |
| | 3 | | 3 | |
19 sty 11:51
Jerzy:
1)
x+2 = t ; dx = dt ; x = t − 2
...= ∫(t − 2)*t10dt
19 sty 11:56
Jerzy:
2)
Nie przez podstawienie, tylko przez części.
19 sty 11:57