Przestrzenie wektorowe
Omlet: Znaleźć bazę przestrzeni wektorowej U∩V jeżeli:
U=lin((1,−2,1),(−1,1,−3),(1,−1,−1)) V=lin((1,01),(−1,−1,2))
Chciałam z każdej przestrzeni uzyskać równanie. Udało mi się w przestrzeni V,ale mam problem z
określeniem przestrzeniu U. Z tego co mi wyszło to V={(x,y,z): z−x+3y=0}
19 sty 11:32
Omlet: 
pomocy
19 sty 12:41
jc:
| | 1 | |
(0,0,1) = − |
| [ (−1,1,−3) + (1,−1,−1)] |
| | 4 | |
(1,−2,1) − (0,0,1)=(1,−2,0)
(1,−1,−1) + (0,0,1) = (1,−1,0)
(1,0,0)=2*(1,−1,0)−(1,−2,0)
(0,1,0)=(1,0,0)−(1,−1,0)
Wniosek, każdy wektor U=R
3.
19 sty 12:45
jc: Miało być: Wniosek U=R3. (czegoś nie skasowałem).
19 sty 12:45
Omlet: To jak w takim razie mam uzyskać bazę U∩V?
19 sty 12:48
jc: Choćby dwa wektory (1,01),(−1,−1,2).
19 sty 12:52
Omlet: ale mi chodzi w jaki sposób a nie jaki jest wynik... Bo myślałam,że jeśli uda mi się uzyskać
równania z obu przestrzeni to wtedy poprzez rozwiązanie układu uzyskałabym ich bazę. Czy jest
inny sposób?
19 sty 13:03
jc: Możesz dopisać równanie dla U: 0=0.
19 sty 13:15