Pytam bo nie wiem - całki
Pytam: Co zrobić jeśli w całce wymiernej w mianowniku delta wyjdzie ujemne ? Jak rozłożyć taki
przykład ?
19 sty 08:19
wmboczek: mianownik do postaci kanonicznej
a(x−p)2+q
q przed całkę
podstawienie t=√a/q(x−p)
zostaje całka na arctgt
19 sty 08:24
'Leszek: Nalezy zastosowac postac kanoniczna dla trojmianu kwadratowego
i nastepnie calkowac przez podstawienie
| | (x−2)2 | |
np. x2 −4x + 8 = (x−2)2 + 4 = 4[ 1 + |
| ] |
| | 4 | |
| | x−2 | |
i nastepnie podstawienie t = |
| |
| | 2 | |
19 sty 08:30