Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
Magda:

y=−x
2+2
y=−x
Zaczęłam całką oznaczoną ∫ −x
2+2 dx o granicy dolnej 0 i górnej
√2 co dało wynik
ale nie wiem co dalej. Chciałam obliczyć teraz ∫ o dolnej granicy 1 i górnej
√2, ale wydaje
mi się, że wychodzą mi głupoty...
18 sty 23:29
jc: Wykresy przecinają się dla x=−1 i x=2.
18 sty 23:31
Magda: Tyle sama policzyłam. Chodzi mi o to, że dzielę ten obszar na kilka trapezów krzywoliniowych.
W tym momencie wyszło mi, że pole tej części nad osią OX (dla dodatnich y) jest równe
Nie wydaje mi się, żeby to było dobre, dlatego proszę o pomoc.
18 sty 23:44
Magda: Wolfram pokazuje, że można to obliczyć po prostu z całki
∫ (2+x−x
2)dx w granicach od −1 do 2...
Można tak

Bo już zgłupiałam całkowicie... Dałby radę to ktoś pokrótce wytłumaczyć?
19 sty 00:31