Okrąg
Agata: [OKRĄG]
Doprowadz do postaci kanonicznej:
x
2+y
2−5x+6y=0
Ma ktoś jakieś pomysły? Chciałem doprowadzić do wzoru skróconego mnożenia ale te liczby stojące
przy x i y mi przeszkadzaja
18 sty 23:10
Jack: | | 5 | | 25 | |
x2 − 5x = (x − |
| )2 − |
| |
| | 2 | | 4 | |
y
2 + 6y = (y+3)
2 − 9
Zatem?
18 sty 23:14
Agata: Zatem
(x−52)2+(y+3)2=15/14 ?
18 sty 23:18
Eta:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
| | A | | B | |
S(a,b) a= |
| , b= |
| , r2=a2+b2+C |
| | −2 | | −2 | |
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
x
2+y
2−5x+6y=0 a=.... , b= ..... r
2= .....
18 sty 23:22
Eta:
Poprawiam chochlika
r2=a2+b2−C
18 sty 23:24
Agata: a=212
b=−3
r=2√3
Zgadza się?
18 sty 23:28
Eta:
| | 25 | | 61 | | √61 | |
r2= |
| +9= |
| ⇒ r= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
18 sty 23:31
Jack: Post 23:18 poprawny
18 sty 23:33
Agata: @Eta
Popelniłam drobny błąd

dzięki!
18 sty 23:33