Y = max(X, 1/4)
zxcv: Witam. Co to oznacza, że zmienna losowa Y = max(X, 1/4)?
Co oznacza max(X, 1/4)? Na jakiej podstawie mam porównać zmienną losową X z wartością 1/4?
Czy mam porównać wartość dystrybuanty tej zmiennej losowej z tą wartością i wtedy bym wiedział
w jaki przedziale X jest mniejsze, a w jakim większe od 1/4. Czy chodzi tu o wartość
dystrybuanty
czy o coś innego?
Proszę o pomoc
18 sty 23:07
g: max(a,b) oznacza większą z liczb a, b.
W przypadku Y=max(X,1/4) Y jest funkcją zmiennej losowej X, więc Y też jest zmienną losową.
19 sty 12:55