Macierz przejscia.
kam: Jaka bedzie macierz przejscia z bazy B (1,1,1) (0,2,1) (0,0,1) do bazy B' (0,2,1) (0,0,1)
(1,3,2) ?
Nie miałem jeszcze na zajeciach macierzy przejscia z bazy do bazy a czasu na nauke mam coraz
mniej, więc znajdzie sie ktoś kto na tym przykładzie wytłumaczy mi zasadę działania w takim
zadaniu?
18 sty 23:03
Jack:
Z definicji :
Wektory z bazy nowej zapisujemy jakomkombinacje liniowa wektorow z bazy pierwszej
Zatem pierwszy wektornz nowej bazy :
(0,2,1) = a(1,1,1) + b(0,2,1) + c(0,0,1)
(0,2,1) = (a,a,a) + (0,2b,b) + (0,0,c)
(0,2,1) = (a+0+0, a+2b+0, a+b+c)
(0,2,1) = (a, a+2b, a+b+c)
I porównujemy
{0 = a
{2=a+2b
{1=a+b+c
Rozwiaz uklad, otrzymasz a b c i to bedzie pierwszy wiersz macierzy
Nasteonie drugi wektor
(0,0,1) = d(1,1,1) + e(0,2,1) + f(0,0,1)
Czyli (zauwaz ze prawa strona bedzie praktycznie ta sama) wiec otrzymamy uklad
{0=d
{0=d+2e
{1=d+e+f
d e f to bedIe drugi wiersz.macierzy no i trzeci wiersz analogicznie.
18 sty 23:26
kam: Dzięki wielkie za pomoc
18 sty 23:32
Jack:
18 sty 23:35