part2
Pełcio: #Zakładam nowy wątek.
Zapraszam
18 sty 22:56
Metis: Od razu lepiej
18 sty 22:56
Eta:
18 sty 22:57
Pełcio: Na początek wątku pozdrawiamy Etke.
18 sty 22:58
Eta:
Hej
Metis w piątek będę pozdrawiać Twoje rodzinne miasto
18 sty 22:59
Eta:
Witam
Pełcio (
Pawełku
18 sty 22:59
Metis: Zazdroszczę
Etuś 
Muszę odwiedzić mojego matematycznego profesora w mojej szkole,ale to juz w lutym
18 sty 23:03
18 sty 23:08
Jack: Pełcio maturzysta?
18 sty 23:12
Metis: Rozwiązywałem kiedyś te zadania − to były czasy
18 sty 23:13
18 sty 23:14
Pełcio: Jack, jeszcze na szczęście nie
Metis, no te przynajmniej są dla ludzi, nie mam kompletnie motywacji, żeby się wziąć za
OMa, za mało cierpliwości mam do tamtych zadań
18 sty 23:20
Pełcio: Tak z ciekawości, jest tutaj ktoś kto przeszedł II etap OM? Niech się zgłosi mistrz
18 sty 23:27
Mila:
1) Rozwiąż równanie:
| | 1 | |
log√x2+x−5=2logx+log( |
| ) |
| | x | |
2)
3
log2(x2−5x+7)=1
18 sty 23:35
Pełcio: Dziękuję
Milu! Będę próbował
18 sty 23:37
Ajtek:
A co tu się dzieje

Witam Obecnych

.
18 sty 23:43
Pełcio: 1) x=−3 ∨ x=2
tak mi wyszło, ale mała szansa, że to dobrze
18 sty 23:44
Mila:
"Ucho Jakuba".
18 sty 23:45
Pełcio: Powitać,
Ajtek.
18 sty 23:46
Mila:
Pełcio

A dziedzina ?
Wpis o kabarecie to do
Ajtka.
18 sty 23:49
Pełcio: 1) oczywiście −3 nie może być, to już sobie przegapiłem przedtem
18 sty 23:49
Mila:
Dobranoc
18 sty 23:49
Ajtek:
Mila, witaj. Załapałem o co chodzi

.
Pelcio, czy to rozwiązanie do zadanka
Mili
18 sty 23:50
Pełcio: Dobranoc
18 sty 23:50
Ajtek:
To dobrej nocki
Mila 
.
18 sty 23:51
Metis: Dobranoc
Milu
18 sty 23:51
Pełcio: Tak, wyszło mi x=2.
Ale moje doświadczenie w równościach i nierównościach logarytmicznych jest... zerowe
18 sty 23:52
Ajtek:
Pelcio, najważniejsze w równaniach i nierównościach logarytmicznych jest definicja
logarytmu. Czytaj wyznaczenie dziedziny

To musisz zrobic na samym początku
18 sty 23:53
relaa:
Mam takie malutkie zadanka na rozgrzewkę.
| | 3 | |
Wyznacz wartość wyrażenia sin(x)cos(x), jeżeli sin(x) + cos(x) = |
| . |
| | 2 | |
Znajdź takie wartości parametru m dla których równanie sin(3x) = msin(x) ma rozwiązanie.
18 sty 23:54
Ajtek:
relaa przyjemne zadanka

.
18 sty 23:56
Benny: 1) źle! popraw się
18 sty 23:56
Pełcio: O jest i
relaa.

I znowu z czymś nowym

Jak starczy czasu i sił to coś dziś ruszę, a jak nie to będzie to rozgrzewka jutro
Benny myślę, myślę
19 sty 00:00
Ajtek:
Uciekam, spokojnej Wszystkim
19 sty 00:01
relaa:
Ajtek mam nadzieję, że będą przyjemne. Chcę zobaczyć jak to u Pełcio z
myśleniem jest. Rzeczywiście może za bardzo Cię męczę, więc nowych zadań już nie będę
wrzucał.
Dobranoc Ajtek i ja też będę powoli się zbierał.
19 sty 00:04
Benny: To ja zostanę
19 sty 00:05
Metis: Przede mną nocka z głowy więc też
19 sty 00:06
Pełcio: cos
2x+ sin
2x= 1
4sin
2x− 12sinx+ 5= 0,
teraz np. sinx= t
4t
2− 12t+ 5= 0
Δ= 64
dobra, tyle na dziś,
relaa jak to? to co ja będę robił?
19 sty 00:58
Metis: Rozpisz sobie:
(sinx+cosx)2 =
19 sty 01:03
Alky: Zapomniałeś o jednym sin
2x przy wyliczaniu z jedynki

Choć generalnie to najprościej, bo w 2
linijkach możn to zrobić wychodząc z danego równania jak napisał Metis
19 sty 02:03
KKrzysiek: Widzę, że się nudzicie

, pewnie macie jutro wolne od zajęć.
19 sty 02:20
Alky: Ja prowadzę nocny tryb życia

Za 3 tyg mam kolokwium z analizy na które generalnie wczoraj
zacząłem się uczyć(studium talent PWr), a dziś rano przypomniało mi się że za ok 3 miesiace (
+ pare dni ) mam tę no... Mature .. Więc uznałem, że może warto się troche pouczyć kapa
19 sty 02:24
Metis: Ja mam jutro dwa kolokwia
Alky studium talent masz z dr Żakiem?
19 sty 02:38
KKrzysiek: Ucząc się do matury uczysz się jednocześnie do tego kolokwium. Nie powinno ono być specjalnie
trudne
skoro jesteś jeszcze w liceum. Także spokojnie się wyrobisz, no ja uczę się na metody
numeryczne (na dziś), także trochę jeszcze posiedzę...
19 sty 02:39
KKrzysiek: Przyznam szczerze, że nie za bardzo wiem co to jest studium talent i dla kogo to jest
organizowane.
19 sty 02:40
Metis: Studium Talent to specjalny program dla uczniów liceum org. przez Politechniką Wrocławską.
Uzyskanie dyplomu to dodatkowe pkt. przy rekrutacji.
19 sty 02:42
KKrzysiek: Jest jakaś selekcja do studium talent?
19 sty 02:43
Metis: Nie mam pojęcia Krzysiek, ale to program przeznaczony tylko dla uczniów wrocławskich
liceów.
19 sty 02:44
KKrzysiek: A to tylko dla liceów, i to na dodatek Wrocławskich, raczej by mnie nie chcieli tam.
19 sty 02:45
Metis:
19 sty 02:47
Alky: Studium Talent działa na zasadzie cotygodniowych wykładów z danego zakresu ( np rok temu
byłem na Liczbach zespolonych, permutacjach , grupach i czymś tam jeszcze, a w tym roku mam
tylko analize, co w sumie nie wydaje się być poki co jakieś ciężkie((Tutaj też odnosząc się do
tego co pytałeś Metis, mam z Górniakiem. Rok temu miałem z Kwasnickim, ale ugrałem tylko 3 bo
nie przygotowałem się z grup i dowody mnie zabiły

W tym roku niżej niż 5 nie biorę ^^

i
po około pół roku ( semestr ) jest kolokwium. Nie ma sprawdzanej obecności etc. Ja np nie
chodze na te wykłady, byłem moze na 3−4 bo srednio z dojazdem a i tak więcej tam pieprzenia od
rzeczy i niepotrzebnych dygresji niż materiału więc bawię się z e−Trapezem. Tamto tłumaczenie
zrozumie nawet głuchy i ślepy gimnazjalista ...
19 sty 02:48
Metis: Moim zdaniem warto było dojeżdzać

prof. Górniak to świetny matematyk i wykładowca
19 sty 02:53
Alky: @Metis nie tylko wrocławskich i nie tylko licealistó, choć powyżej liceum juz nie ma profitu z
tego a przed liceum raczej nikt nie chodzi bo nie mają podstaw albo zwyczajnie nie
wiedząjeszcze gdzie chcą iść i czy potrzebują tych punktó ( za odpowiednią ocenę sa dodatkowe
punkty + 5 i 6 daje automatyczne wejście na wszystkie kierunki z wydziałów Matematyki i
Podstawowych Problemów Techinki ( ja akurat na Informatykę i Zarządzanie więc to tylko punkty
)
Rok temu na gratulacjach dla osób z 6 było wyczytane wiele osób z poza Wrocławia
19 sty 02:53
Metis: Możliwe
19 sty 02:53
KKrzysiek: @Alky, nie zgodzę się z Tobą. Uważam , że warto chodzić na wykłady.
Czasem mogą się okazać nudne, ale po godzinnym wykładzie jakiś obraz/pogląd się powoli
kształtuje w Twojej głowie na dany temat.
Mniej−więcej masz jakiś zarys tematu, i jest szansa , że poświęcisz mniej czasu na ogarnianie
tego działu samemu, w domu.
19 sty 02:57
Alky: Wiesz, nie mówię że nie, ale mam generalnie problem z dojazdem w weekendy, a prawo jazdy
niestety jeszcze in progress

Rok temu nie opuściłem ani 1 wykładów bo temat był jak na moje
trudny i było mnóstwo dowodów więc notowałem i słuchałem ładnie

A teraz to liczenie całek i
pochodnych do zakresu kolokwium ogranicza się do znajmości wzorów używania mózgu ^^ Troszkę
praktyki i przykładów i pyknie. Zwłaszcza że wszyskie jego zadania są rok w rok bardzo podobne
( bo co innego może dać

) i mam listy zadań sprzed roku do − lat włącznie więc jak uznam że
jestem gotowy to zrobię jeszcze to wszysto w ramach sprawdzenia i myślę że powinno pyknąć
19 sty 02:59
Alky: @KKrzysiek nie mówię, że nie warto ( bo chyba nigdzie tak nie powiedziałem ? Może ?

) Jak
tylko mogę to chodzę, ale mam problem tego rodzaju że jestem spoza Wrocłąwia i żeby dojechać
muszę wstać o 5na autobus bo innego nie mam ( wykład na 9 ) a potem jeszcze 1,5 h nie mma co
ze sobą zrobić. Teraz ze względu na męczący dojazd przeniosłem się do Wrocławia i mam dużo
czasu i możliwości więc za tydzień jeszcze pójdę na ten ostatni wykład się sprawdzić jak już
ogarnę cały zakres . Tak jak mówię. Rok temu chodziłem na wszsytkie bo nie kumałem zakresu,
ale teraz to nie wydaje się na tyle ciężkie żebym sobie z tym nie poradził sam
19 sty 03:03
Metis: Ważne, że działasz!
Oby tak dalej
19 sty 03:04
Alky: Byle przed siebie. Zobaczymy jak pójdzie

Tymczasem spadam się ogarnąć na jutro i może coś
jeszcze powtórze

Dobranoc
19 sty 03:08
KKrzysiek: Alky, no i prawidłowo. Ważne, że masz taką możliwość, ja na przykład nie miałem takich
programów w mieście jak studium talentu.
Mam fajną całkę dla Ciebie do przerobienia ∫cos2xdx.
19 sty 03:08
Adam: sin(3x)=3cos2xsinx−sin3x
19 sty 06:16
Adam: (cosx+i*sinx)n=cos(nx)+i*sin(nx)
jedyne co musisz wiedzieć to że i2=−1
dalej porównujesz część z i oraz bez i
przyjmując n=3 i biorąc część z i mamynasz wzór na sin(3x)
19 sty 06:42
Pełcio:
| | 9 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 4 | |
rzeczywiście, tak jest zdecydowanie ładniej
19 sty 13:19
relaa:
Pięknie, a teraz spytam jesteś pewny swojej odpowiedzi?
19 sty 13:34
Pełcio: Pewnie nie powinienem, skoro tak pytasz

Pomyślmy
19 sty 13:38
relaa:
Pomyśl i napisz.
19 sty 13:41
Pełcio: nie ma takiej liczby
19 sty 13:44
relaa:
Nie rozumiem za bardzo, co masz na myśli pisząc, że nie ma takiej liczby.
19 sty 13:48
Pełcio: | | 5 | |
2sinxcosx= sin(2x) a to nie może być |
| |
| | 4 | |
19 sty 13:49
relaa:
| | 3 | |
Można było od razu zauważyć, że nie istniej taki kąt x dla którego sin(x) + cos(x) = |
| . |
| | 2 | |
19 sty 13:53
relaa:
To zadanie miało haczyk i nikt go nie zauważył.
19 sty 13:54
Pełcio: no właśnie skoro jedynka trygonometryczna to kwadraty, to tymbardziej bez potęg nie może być
więcej niż 1
19 sty 14:02
relaa:
| | 6 | |
Przykładowo sin(x) + cos(x) = |
| może być? |
| | 5 | |
19 sty 14:12
Pełcio: może być
19 sty 14:20
relaa:
| | 6 | |
To czemu napisałeś to o 14 : 02? Przecież |
| jest większe od 1. Chcę zobaczyć, czy dobrze |
| | 5 | |
myślisz.
19 sty 14:25
Jerzy:
sinx + cosx =
√2sin(π/4+x)
| | 6 | | 6 | |
√2sin(π/4+x) = |
| ⇔ sin(π/4+x) = |
| < 1 |
| | 5 | | 5√2 | |
19 sty 14:27
Pełcio: Już się skapnąłem że to co tam napisałem to nieprawda, szybko zmieniam zdanie

Po prostu sprawdziłem tak samo i wychodzi
| | 11 | |
sin(2x)= |
| , a taki może być. |
| | 25 | |
19 sty 14:29
relaa:
Chodzi o to, że |sin(x) + cos(x)| ≤ √2.
19 sty 14:32
Pełcio: a to nie znałem czegoś takiego, dzięki
19 sty 14:35
Adamm: sinx+cosx=√2(sinxcos(π/4)+cosxsin(π/4))=√2sin(x+π/4)
19 sty 14:37
relaa:

Można sobie nawet wzór wyprowadzić na zbiór wartości f(x) = Asin(x) + Bcos(x)
Asin(x) + Bcos(x) =
| | A | | B | |
√A2 + B2[ |
| sin(x) + |
| cos(x)] = |
| | √A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
√A2 + B2[sin(x)cos(α) + sin(α)cos(x)] =
√A2 + B2sin(x + α).
19 sty 14:46
Alky: @relaa to że wynik jest sprzeczny można zauważyć po metodzie Pełcia ( tak jak wczoraj liczył
obliczając sin potem z tego cos i wynik sin* cos ) bo po poprawieniu i dopisaniu drugiego
sin2x wychodzi delta <0 więc nie ma takich sinusów a więc i cosinusów dla których równanie
jest spełnione. Liczyłem to 5 razy zeby sprawdzić czy obie metody będą zgodne, ale tą Pełcia
nie chciało wyjść więc ostatecznie uznałęm że to ze mną jest coś nie tak i poszedłem spać xD
19 sty 14:54
relaa:
| | 3 | |
A wystarczyło zobaczyć, że |sin(x) + cos(x)| ≤ √2 < |
| . |
| | 2 | |
19 sty 15:00
Pełcio: Do zapamiętania
19 sty 15:12
relaa:
Masz tam jeszcze inne zadania.
19 sty 15:16
Pełcio: sin(3x) = msin(x)
zakładając że to jest prawda sin(3x)= 3cos2xsinx−sin3x
3cos2(x)sin(x)−sin3(x)= msin(x)
i teraz nie wiem, bo nie rozwiązywałem takich równań, ale spróbuję tak:
3cos2(x)sin(x)−sin3(x)− msin(x)= 0
sinx(3cos2(x)−sin2(x)−m)=0
tutaj moje możliwości się kończą
19 sty 15:27
relaa:
Masz wyznaczyć parametr m dla którego to równanie ma rozwiązanie.
19 sty 15:29
Adamm: pytanie: dla jakich m istnieje rozwiązanie?
19 sty 15:30
Pełcio: no nie wiem, np.
3 − 3sin
2x−sin
2x=m
−4sin
2x+3=m
m∊(−1,+
∞)
19 sty 15:35
Adamm: sinx=0 jest rozwiązaniem niezależnym od m
19 sty 15:36
Pełcio: czyli m∊ℛ ?
19 sty 15:37
relaa:
Dokładnie.
19 sty 15:37
Pełcio: Ok, a jeśliby tego sinx z przodu nie było, to to co napisałem byłoby ok?
19 sty 15:41
Adamm: nie, 0≤sin2x≤1
19 sty 15:42
Pełcio: aaa, no tak..
19 sty 15:43
Adamm: zadanie dla ciebie
przedstaw sinx, tgx oraz cosx przez tg(x/2)
19 sty 15:47
Adamm: podpowiedź
| | 1 | |
skorzystaj z tożsamości |
| =1+tg2(x) |
| | cos2(x) | |
19 sty 15:57
Pełcio: | | tg2x | |
sin2x= |
| jest sens to ciągnąć czy już gdzieś zrobiłem błąd  |
| | 1+tg2x | |
19 sty 16:02
Adamm: błędu nie zrobiłeś, co prawda nie do końca miałem to na myśli mówiąc by skorzystać z tej
tożsamości,
ale źle nie jest
19 sty 16:09
19 sty 16:27
Pełcio: a, ale to miało być tg(x/2)...
19 sty 16:30
Adamm: miałeś to przedstawić przez tg(x/2)
19 sty 16:30
Pełcio: chyba nie dam rady...

z trygonometrii to narazie miałem co to tg i ctg i jedynke trygonometryczną, a na połowy kąta
muszą być pewnie osobne wzory
19 sty 16:39
Adamm: sin(2x)=2sinxcosx
cos(2x)=cos2x−sin2x
19 sty 16:41
Pełcio: no to podwojony sinus już wyżej był, cosinus pierwszy raz widzę
19 sty 16:43
Pełcio: ale to się jakoś ma do połówek?
19 sty 16:43
19 sty 16:57
Adamm: | | 1 | |
sinx=2sin(x/2)cos(x/2)=2tg(x/2) |
| |
| | cos2(x/2) | |
19 sty 16:59
Adamm: | | 1 | |
przepraszam, sinx=2sin(x/2)cos(x/2)=2tg(x/2) |
| |
| | | |
19 sty 16:59
Pełcio: No fajne, fajne..

A teraz mi powiedzcie jak zrobić zadania
Mili.
Jakie założenia mają być w pierwszym?
19 sty 19:50