18 sty 22:11
czko: ma ktoś jakiś pomysł?
20 sty 12:12
jc: Przyrównaj wyznacznik do zera.
W przypadku, kiedy jest różny od zera, mamy 1 rozwiązanie.
Przypadki, kiedy wyznacznik = 0 badaj osobno.
20 sty 12:19
czko: a kiedy otrzymuje
∞ rozwiązań układu
20 sty 12:28
jc: "badasz osobno" czyli zwyczajnie rozwiązujesz.
Może wyjść 0 lub ∞ wiele rozwiązań.
20 sty 12:32
czko: czyli doprowadzam do macierzy trójkątnej górnej
jeśli ostatni wiersz się wyzeruje to mam 0 rozwiązań
jeśli będę w stanie wyliczyć niezerowe Z z ostatniego wiersza to mam jedno rozwiązanie
a jak wyliczę Z = 0 to nieskończenie wiele rozwiązań
dobrze rozumuję?
20 sty 12:42
czko: wyliczyłem że dla a = 6 i a = −1 ostatni wiersz w postaci macierzy trójkątnej się zeruje
całkowicie
20 sty 12:57
czeko: czy moje rozumowanie jest poprawne?
21 sty 15:10