Wyciąganie czynnika przed znak całki.
thank: Hej, obawiam się, że w mojej głowie jest jakaś dziwna luka, przez którą robię bardzo głupi
błąd.
Jest całka ∫(2)/(7x+14)dx, dlaczego nie mogę wyciągnąć przed znak całki 2/7 i zamienić t=x+2 i
dostać wynik 2/7ln|x+2|+C?
18 sty 21:32
qwe: mozesz
18 sty 21:38
thank: Tylko że odpowiedź to 2/7ln|7x+14| + C i pojawia się, gdy wyciągnie się tylko 2... czy są to
takie same funkcje?
18 sty 21:42
Adamm: | 2 | | 2 | | 2 | |
| ln|7x+14|= |
| ln|x+2|+ |
| ln7 |
| 7 | | 7 | | 7 | |
| | 2 | |
zaznaczam że |
| ln7=const. |
| | 7 | |
18 sty 21:43
'Leszek: Wynik wynosi oczywiscie F(x) = (2/7)*ln | x+2 | + C
18 sty 21:44
thank: Genialne

Bardzo dziękuję
18 sty 21:46
alek: czemu jest wartość bezwzględna z x+2 a nie jak powinno według mnie być 7x+14 ? ?
7 sty 23:09
PW:
| 2 | | 2 | | 2 | |
| ln|7x+14|= |
| (ln(7|x+2|)=(twierdzenie o logarytmie iloczynu)= |
| (ln7+ln|x+2|)= |
| 7 | | 7 | | 7 | |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| (ln7)+ |
| ln|x+2|=C+ |
| ln|x+2| |
| 7 | | 7 | | 7 | |
8 sty 10:01