zbiór wielomianów
Jaro: Hej

mam zbiór wielomianów {x
3+x
2+x+1;x
3+x
2+x −1;x
3+x
2−x −1;x
3−x
2−x −1} w R[x]
i mam sprawdzić czy jest liniowo niezależny, potrafię sprawdzać l. niezalż na wektorach a z
wielomianami mam problem da ktoś wskazówki ?
18 sty 20:58
Jaro: up
18 sty 21:45
jc:
a(x3+x2+x+1) + b(x3+x2+x−1)+c(x3+x2−x−1)+d(x3−x2−x−1)=0
a,b,c,d =?
18 sty 21:48
Jaro: ale to taki kozacki układ myślałem ze wielomiany może inaczej dzięki
18 sty 22:06
Jaro: a nie wszystko sie skraca w miare i a=b=d=c czyli układ niezależny dzięki again ^^
18 sty 22:13
Jaro: *a=b=c=d=0
18 sty 22:14