Ustal dla jakiego kąta alfa. Prosze o pomoc :)
zygi1234: Sześcian przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy
i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Ustal , dla jakiego kąta α przekrojem
sześcianu jest :
a) trójkąt
b) trójkąt o największym polu
c) czworokąt
d) czworokąt o największym polu
18 sty 20:25
Mila:

d=a
√2− przekątna ściany
a) przekrój jest trójkątem:
| | a | |
tgα0= |
| =√2⇔α0≈54.74o |
| | 0.5a√2 | |
Dla α∊(0,α
0) przekrój jest trójkątem równoramiennym
b) Dla α takiego, że tgα=
√2 pole przekroju trójkątnego ADD
1 jest największe
18 sty 21:18
Mila:

trójkąt dla α∊(0,α
0≈54.74>
c) przekrój jest czworokątem dla α∊(α
0,90
o>
dla α∊(α
0,90
o) −trapez
dla α=90
o− prostokąt
d) największe pole przekrój DBB
1D
1
18 sty 21:29
zygi1234: Dziekuję
18 sty 21:45
Mila:
18 sty 22:29