matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
BiednyStudent:
x
2
∫
dx
x
2
+x+1
Jak chcesz mi napisać samą odpowiedź to daruj sobie pisanie
18 sty 20:23
Adamm:
x
2
x+1
1
2x+2
∫
dx = ∫1−
dx = ∫dx−
∫
dx =
x
2
+x+1
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
1
2x+1
1
1
= ∫dx−
∫
dx−
∫
dx =
2
x
2
+x+1
2
x
2
+x+1
pierwsza całka wiadomo
f'(x)
druga ∫
dx = ln|f(x)|+c
f(x)
1
trzecia ∫
dx = arctgx+c
x
2
+1
18 sty 20:39