parametr zadanie zamknięte PR
Kamil: Dziedziną funkcji f(x) = √(m2−1)x2+2(m−1)x+1 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych,
zatem:
Tu podaje 4 odpowiedzi a/b/c/d, nie wiem która jest poprawna.
A. m∊<1;+∞) B. m∊<−1;1> C. m∊(1;+∞) D. m∊<−∞;−1)U(1;+∞)
Pomoże ktoś, nie wiem jak mam na to zadanie patrzeć.
18 sty 19:52
etna: Odp. C
18 sty 19:59
relaa:
Przecież dla m = 1 dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych, więc na pewno nie C.
18 sty 20:06
etna: Sory
Będzie jednak A. bo dla m=1 pod pierwiastkiem jest 1.
18 sty 20:06
Janek191:
( m2 − 1) x2 + 2*( m −1) x + 1 ≥ 0
m2 − 1 > 0 ⇒ ( m − 1)*(m +1) > 0 ⇒ m ∊ ( −∞, − 1) ∪ ( 1, +∞)
Δ ≤ 0
Δ = 4*( m2 − 2m + 1) − 4*( m2 −1)*1 = 4 m2 − 8 m + 4 − 4 m2 + 4 = − 8 m + 8 ≤ 0
− 8 m ≤ − 8
m ≥ 1
m ∊ ( 1, +∞)
Odp. C
18 sty 20:07
Janek191:
Faktycznie A )
18 sty 20:09
Kamil: Dzięki za szybką odpowiedź, już nawet ogarniam
18 sty 20:13