matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
MattyPP:
Jak obliczyc calke z sin(x
2007
)
18 sty 19:33
Adamm:
(−1)
n
sin(x
2007
)=∑
n=0
∞
(x
2007
)
2n+1
=
(2n+1)!
(−1)
n
= ∑
n=0
∞
x
4014n+2007
(2n+1)!
(−1)
n
∫ sin(x
2007
)dx = ∫∑
n=0
∞
x
4014n+2007
dx =
(2n+1)!
(−1)
n
= ∑
n=0
∞
x
4014n+2008
+c
(4014n+2008)(2n+1)!
18 sty 19:43