...
Olka i Piotrek: W urnie są 3 kule białe i 2 czarne i 5 kul niebieskich. Wylosowano 3 razy po jednej z kuli bez
zwracania. Prawdopodobieństwo tego ze wylosowano w ten sposób kule tego samego koloru jest
równe;
| | 40 | | 66 | | 40 | | 66 | |
A. |
| B. |
| C |
| . D. |
| |
| | 1000 | | 1000 | | 720 | | 720 | |
18 sty 19:01
etna: Odp. B
18 sty 19:07
Olka i Piotrek: A jak to zrobić
18 sty 19:09
etna: Ω=10*9*8 − bo losujemy bez zwracania 3 kule: pierwszą z 10 kul, drugą z 9 kul i trzecią z 8.
A=3*2*1+5*4*3 − może być albo 3 białe (losujemy pierwszą z trzech, drugą z dwóch i ostatnią z
jednej) albo trzy niebieskie (losujemy pierwszą z pięciu, drugą z czterech i trzecią z trzech)
P(A)=AΩ
18 sty 19:14
Olka i Piotrek: Ale ja muszę mieć to metodą drzewka
18 sty 19:15
Janek191:
bbb lub nnn
więc
| | 3 | | 2 | | 1 | | 5 | | 4 | | 3 | | 6 | | 60 | | 66 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | | 720 | | 720 | | 720 | |
18 sty 19:38
Olka i Piotrek: A mozesz mi to pokazac jak to będzie rozrysowane
18 sty 19:40
Janek191:
W zimie nie sadzi się "drzewek"

Może Mila Wam pomoże .
18 sty 19:42
Olka i Piotrek: Kurde a ty nie umiesz metodą drzewka tego?
18 sty 19:44
Adamm:
18 sty 19:46
Olka i Piotrek: Nie o takie mi chodzi
18 sty 19:47
Olka i Piotrek: Halo

18 sty 19:51
18 sty 19:52
Adamm:
18 sty 19:52
Joanna: napisz sobie na gorze 3 B, 2 C, 5 N, nastepnie od kazdej literki poprowadz galaz i napisz prz B
nastepnie poprowadz kolejno po 3 galazki od kazdego, i napisz znowu B, N, C, i nastepnie np
bo odejmujesz jedna kule i tak samo w kazdym orzypadku jesli ta kula zostala wylosowana
18 sty 20:00
Olka i Piotrek:
18 sty 20:01
Adamm: Olka i Piotrek, musicie narysować drzewko tak jak ja
18 sty 20:01
Olka i Piotrek: Nie rozumiem Joanna. Weź mi to narysuj.
18 sty 20:07
kuń: made my day
18 sty 20:07
Mila:

Jedno wam narysowałam, wszystko robi się na jedno kopyto.
Na ogół 3−piętrowych już się nie rysuje.
A− wylosowano 3 kule tego samego koloru
| | 3 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 0 | | 5 | | 4 | | 3 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | | 10 | | 9 | | 8 | |
| | 3*2*1+2*1*0+5*4*3 | | 6+0+60 | | 66 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 10*9*8 | | 10*9*8 | | 720 | |
18 sty 20:26