Całka
BiednyStudent: Jak obliczyć taką całkę?
18 sty 18:58
etna: Wskazówka: Wyrażenie podcałkowe rozłożyć na ułamki proste.
18 sty 19:02
piotr: | x2 | | 1 | | 4 | |
| = 1+ |
| − |
| |
| x2 + x − 2 | | 3(x−1) | | 3(x+2) | |
18 sty 19:11
BiednyStudent: to teraz taka całeczka ∫excosx dx
18 sty 19:20
Adamm: ∫e
xcosxdx = e
xcosx+∫e
xsinxdx = e
xcosx+e
xsinx−∫e
xcosxdx
| | ex(cosx+sinx) | |
∫excosxdx= |
| |
| | 2 | |
18 sty 19:23
Adamm: +c
18 sty 19:24
BiednyStudent: Jakiś komentarz do tego co tu się stało? Oo
18 sty 19:29
KKrzysiek: przeniosłes całke excosxdx na lewo, tam miałeś tego 2 razy, podzieliłeś przez dwa i całka z
tego to jest to co napisał Adamm
18 sty 19:32
KKrzysiek: Zauważ, iż ∫excosxdx powtórzyła się
18 sty 19:32
KKrzysiek: Skąd masz zadania @BiednyStudencie?
18 sty 19:33
BiednyStudent: Przykładowe kolokwium
18 sty 19:42
KKrzysiek: to podeślij więcej tych zadań
18 sty 19:47
BiednyStudent: Ale ja nadal nie rozumiem tego co napisał adam
18 sty 19:50
Jerzy:
19:23
Na końcu masz wyjściową całkę: ∫e
xcosxdx i przenosisz ją na lewą stronę równania:
| | ex(sinx + cosx) | |
2∫excosx = ex(sinx + cosx) ⇔ ∫excosxdx = |
| + C |
| | 2 | |
19 sty 09:07