matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
Patryk:
Oblicz pochodną funkcji:
x
y=lntg
3
18 sty 18:53
KKrzysiek:
więc pochodna z tego to
1
x
1
1
x
* (tg
)' =
*
* (
)' =
x
tg
3
3
x
tg
3
x
cos
2
(
)
3
3
1
1
3
*
*
x
tg
3
x
cos
2
(
)
3
9
18 sty 19:22