Wzory Taylora i Maclaurina
Tomek: Cześć, potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami:
Zad.1 Napisać wzory Maclaurina z n−tą resztą Lagrange`a dla funkcji:
Zad.2 Oszacować dokładności podanych wzorów przybliżonych na wskazanych przedziałach:
| | x | | x2 | |
√1+x≈1+ |
| − |
| |x|≤0,25 |
| | 2 | | 8 | |
W zad. 1 wyliczyłem pochodne, policzyłem wartości w xo=0 i nie potrafię zapisać tego wzoru
(wiem tyle, że trzeba zauważyć jak się zachowuje dla parzystych i nieparzystych pochodnych,
ale nie potrafię tego przenieść na papier)
W zad.2 Potrzebuję, aby ktoś rozwiązał te przykłady, abym zrozumiał schemat działania.
18 sty 17:52
Adamm: zd. 1
| | x | |
wzór Taylora dla x0=0 będzie taki sam jak sinx, po prostu zamiast x wstawiasz |
| |
| | 3 | |
18 sty 17:58
Tomek: W zad.1
| | 1 | | x | | 1 | |
f1(x)= |
| cos |
| f1(0)= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | x | |
f2(x)=− |
| sin |
| f2(0)=0 |
| | 9 | | 3 | |
| | 1 | | x | | 1 | |
f3(x)=− |
| cos |
| f3(0)=− |
| |
| | 27 | | 3 | | 27 | |
| | 1 | | x | |
f4(x)= |
| sin |
| f4(0)=0 |
| | 81 | | 3 | |
| | 1 | | x | | 1 | |
f5(x)= |
| cos |
| f5(0)= |
| |
| | 243 | | 3 | | 243 | |
f(0)=0
Teraz powinienem zapisać ten wzór, tylko jak
| | 1 | | 1 | x3 | |
f(x)=0+ |
| x+0− |
|
| +0+... |
| | 3 | | 27 | 3! | |
18 sty 18:09
Adamm: powiedziałem ci
najpierw zapisz wzór dla
cosx
| | x | |
potem w miejsce x wstawiasz |
| , masz swój wzór |
| | 3 | |
18 sty 18:13
Adamm: sinx, przepraszam
18 sty 18:14
piotr: | | (x/3)2n+1 | |
sin(x/3) = ∑n=0∞ |
| |
| | (2n+1)! | |
18 sty 18:32
Tomek: Policzyłem tak jak powiedziałeś, faktycznie w ten sposób można sobie oszczędzić zachodu w
liczeniu pochodnych, tylko problem leży w tym, że ja nie potrafię napisać tego wzoru, albo
jestem idiotą albo nie widzę banalnej rzeczy
| | x3 | | xn | |
f(x)=0+x+0−1 |
| +0+...+−fn(c) |
| |
| | 3! | | n! | |
18 sty 18:43
piotr: n−ta reszta Lagrange`a:
| | fn+1(θx) | |
rn(x) = |
| xn+1, 0<θ<1, |
| | (n+1)! | |
18 sty 18:59
Tomek: | | 1 | x3 | |
Twój wzór piotrze nie sprawdza się dla n=1, powinno wtedy być − |
|
| a tutaj jest |
| | 27 | 3! | |
Prosiłbym jeszcze o rozwiązanie dwóch przykładów w zadaniu 2, mam już mętlik w głowie, a
potrzebuję jutro już potrafić to rozwiązywać.
18 sty 19:13
piotr: fakt, zgubiłem czynnik (−1)2n+1
18 sty 19:16