matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ile wynosi nachylenie?
be_cuteee:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy i wysokość ostrosłupa są równe i mają długość 4. Ile wynosi tangens nachylenia krawędzi bocznej do podstawy? Dziękuję za pomoc
18 sty 17:16
irena_1:
H=a=4
2
4
√
3
4
√
3
R=
*
=
3
2
3
H
tgα=
R
4
√
3
3
3
tgα=4:
=4*
=
=
√
3
3
4
√
3
√
3
18 sty 17:24
be_cuteee:
Dziękuję
18 sty 17:28