srednia
;)): srednia arytmetyczna wszystkich liczb pierwszych z przedzialu (7,29) jest rowna
a) 15
b) 16,6
c)17
d) 18,6
15 sty 13:50
:-)TO TYLKO JA: wypisujesz liczby pierwsze z tego przedziału :7,11,13,17,19,23,następnie dodajesz je do
siebie,następnie wynik dzielisz przez ilość liczb...
15 sty 14:33
Nikka: Lub z sumy ciągu arytmetycznego :
7,8,9,..., 29 − ciąg arytmetyczny o a
[1} = 1 i r = 1
Liczba wyrazów ciągu (n) to (29−7) + 1 = 23
S
23 = ...
15 sty 15:44
Julek:
Nikka, tylko liczb pierwszych
TO TYLKO JA, liczba 7 nie należy do przedziału
| | 11+13+17+19+23 | | 3 | |
Śa = |
| = 16 |
| |
| | 5 | | 5 | |
15 sty 16:12