Pochodne zadania.
Alicja: Poproszę o pomoc w rozwiązaniu tych pochodnych. Ja niestety nie umiem, a muszę je mieć na
jutro.
1)
2)
(ln(
√1+x1−x)'
coś się rozmazuje więc pod pierwiastkiem jest 1+ x / 1−x
Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie zadań
18 sty 15:48
Jerzy:
| | 2x − x2 − x(2xln2 − 2x) | |
1) f'(x) = |
| |
| | (2x − x2)2 | |
18 sty 15:50
Adamm: (x)'=1, (2
x−x
2)'=2
xln2−2x
| | x | | (x)'(2x−x2)−(2x−x2)'x | |
( |
| )'= |
| |
| | 2x−x2 | | (2x−x2)2 | |
18 sty 15:51
Alicja: Bardzo dziękuję ^^
18 sty 15:52
Alky: Nikt chyba nie jest na tyle odważny żeby zapisać to drugi przykład ( ze względu na trudości w
zapisie a nie poziom zadania żeby nie było .. )
| | −x2 +2x +1 | |
Wyszło mi |
| Może ktoś potwierdzić ? |
| | | |
18 sty 16:11
Alicja: Ktoś może potwierdzić ten wynik?
18 sty 17:55
jc:
W przedziale (−1,1). W pozostałych dwóch przedziałach trochę inaczej, choć wynik
pewnie taki sam.
| | 1+x | | 1 | | 1 | |
ln( |
| )1/2 = |
| ln{1+x} − |
| ln{1−x} |
| | 1−x | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Pochodna = |
| |
| + |
| |
| = |
| |
| | 2 | | 1+x | | 2 | | 1−x | | 1−x2 | |
18 sty 18:04