Rozwiąż nierówności
Zuza: −12(x+1)(X−3)≤0
18 sty 15:44
Jerzy:
⇔ (x+1)(x+3) ≥ 0 .... naszkicuj parabolę i odczytaj rozwiazania.
18 sty 15:46
Adamm:

(x+1)(x−3)≥0
z rysunku odczytujesz że x∊(−
∞;−1>∪<3;
∞)
18 sty 15:46
Jerzy:
18 sty 15:47
Jerzy:
Pomyliłem znak w drugim nawiasie
18 sty 15:47
Zuza: Czyli miałam dobrze

a z 2x(x+3)(x−5)>0 będzie podobnie?
18 sty 15:51
Adamm:

z rysunku odczytujemy
x∊(−3;0)∪(5;
∞)
18 sty 15:52
Jerzy:
18 sty 15:54
Zuza: X2−9<0 jeszcze to poproszę
18 sty 16:03
Adamm: x2<9
|x|<3
−3<x<3
18 sty 16:06
Zuza: Co zrobić kiedy delta =0?
18 sty 16:06
Adamm: podaj przykład
18 sty 16:08
Zuza: X2−2x+1≤0
18 sty 16:09
Adamm: Δ=0 oznacza że mamy pierwiastek podwójny
jak pewnie wiesz ten pierwiastek to x=1
zatem x2−2x+1=(x−1)2
(x−1)2≤0 jedynie gdy (x−1)2=0 ponieważ (x−1)2≥0 jako liczba nieujemna
zatem rozwiązaniem tej nierówności jest x=1
18 sty 16:11
Adamm:

albo rysujesz (x−1)
2
stąd widać że rozwiązaniem nierówności (x−1)
2≤0 jest jedynie x=1
18 sty 16:12
Zuza: −2x2+9x−9<0 a to?
18 sty 16:24
Adamm: Δ=81−4*2*9=9
−2(x−3)(x−3/2)<0
(x−3)(x−3/2)>0
x∊(−
∞;3/2)∪(3;
∞)
18 sty 16:28
Zuza: (x−3)(2x−5)<4x2−2x−20
18 sty 16:51
Adamm: 4x2−2x−20=2(x+2)(2x−5)
(x−3)(2x−5)<2(x+2)(2x−5)
0<2(x+2)(2x−5)−(x−3)(2x−5)
0<(2x−5)(2(x+2)−(x−3))
0<(2x−5)(2x+4−x+3)
0<(x−5/2)(x+7)
x∊(−∞;−7)∪(5/2;∞)
18 sty 16:54