matma
rollo: wyznacz sin α w trojkącie prostokątnym wiedząc że cos α=√2 przez 3. wyznacz cos α w trójkacie
prostokątnym wiedzac że sin α =√5przez 3. wzór na cosinus i sinus jest taki że sin α
2+cos
α
2=1 i jak dalej to obliczyc, prosze o jak najszybsze rozwiazanie tego zadania.błagam emotka,
będe bardzo wdzięczny za obliczenie tego zadania na egzamin z matmy ustny. błagam zróbcie to
zafdanie jak najszybciej sie da ale dzisiaj.


supermen: Ad 1
Sposób 1
Ponieważ trójkąt jest prostokątny, to zachodzi w nim twierdzenie Pitagorasa.
Przeciwprostokątna tego trójkąta jest równa 3.
Przyprostokątna przylegająca do kąta α wynosi √2.
Zatem z tw. Pitagorasa, mamy
(√2)
2+x
2=3
2.
Stąd
2 + x
2 =9.
x=
√7, lub x=−
√7, (Bok nie może być ujemy, zatem x=−
√7 odrzucamy)
Stąd x=3.
Możemy już napisać, źe
Sposób 2.
Korzystamy ze wzoru sin
2α+cos
2α=1.
Stąd
| | 7 | | √7 | | 7 | | √7 | |
sinα=√ |
| = |
| , lub sinα=−√ |
| =− |
| . |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | √7 | |
Ponieważ α jest kątem ostrym, (w pierwszej ćwiartce,) to − |
| odrzucamy. |
| | 3 | |