X^2+5>0
Mali: X2+5>0
Pomocyyyy
18 sty 14:57
Li:
dla x∊R
18 sty 14:58
Adamm: x2≥0, to oczywiste
również x2+5≥5>0
więc nierówność zachodzi dla każdego x∊ℛ
18 sty 14:59
Mali: A jakieś rozwiązanie?
18 sty 14:59
Adamm: policz deltę
18 sty 15:00
Li:
Zdrowy rozsądek.
18 sty 15:00
Jerzy:
x2 > − 5 , a to jest zawsze prawdą.
18 sty 15:00
Mali: Dziękuję. A to: 4
2+1<0
18 sty 15:02
Li:

f(x)=x
2+5
Z
wf=<5,
∞)
18 sty 15:02
Jerzy:
42 + 1 < 0 ⇔ 17 < 0 − sprzeczność.
18 sty 15:04
Mali: A Delty nie muszę liczyć?
18 sty 15:07
Adamm: musisz
pierwsze co robisz: liczysz deltę
zawsze trzeba liczyć deltę
18 sty 15:08
Jerzy:
Nie podpuszcaj go
Adamm
18 sty 15:09
Adamm: Jerzy, skoro nie potrafi poprawnie rozumować to lepiej niech wyrobi sobie nawyk liczenia
delty
18 sty 15:10
Mali: Delta mi wyszła 8
18 sty 15:13
Adamm: źle policzyłaś
dla funkcji kwadratowej ax2+bx+c, Δ=b2−4ac
18 sty 15:14
Adamm: albo źle policzyłeś, nie wiem
18 sty 15:15
Jerzy:
A to ciekawe ? ... pokaż te rachunki.
18 sty 15:15
Mali: No tak. 4x2 to a, 1 to c, a 0 to b
18 sty 15:16
Mali: Ja już nic nie wiem
18 sty 15:19
Jerzy:
f(x) = 4x2 + 1
a = 4, b = 0 , c = 1
Δ = 02 − 4*4*1 = 8 ?
18 sty 15:19
Mali: Przecize przy 4 jest kwadrat, czyli 16
18 sty 15:21
Mali: Ahaaa już wiem
18 sty 15:22
Jerzy:
Czy ty jesteś ślepy ?
Nie masz mieć: 42 + 1 < 0 , tylko: 4x2 + 1 < 0
18 sty 15:22
Mali: Buahahhahahahahhahahahahahahhah dobra przepraszam
18 sty 15:22
Mali: Ślepa
18 sty 15:23
Jerzy:
Tylko ,że liczenie Δ w tym przypadku nie ma sensu..
| | 1 | |
4x2 + 1 < 0 ⇔ 4x2 < − 1 ⇔ x2 < − |
| , a to jest sprzeczność. |
| | 4 | |
18 sty 15:24
18 sty 15:34
Mali: A to?
18 sty 15:34
Jerzy:
| | 1 | |
Lewa strona jest nieujemna, a więc równość zajdzie jedynie wtedy,gdy: |
| x2 = 0 |
| | 2 | |
18 sty 15:36
Mali: Dziękuję za cierpliwość
18 sty 15:37
Jerzy:
Grunt abyś zrozumiała
18 sty 15:37
Alky: Adamm podbił moje serce komentarzami z deltą xD
18 sty 15:43