dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni ?
DominO : dla jakich wartości parametru m równanie ma pierwiastek dodatni ?
a) log0,5(x+4)=mm+1 odp to m∊(−1;−23)
b) 1−3x=log3m odp to m∊(0;3)
c) 3+2x=log13m odp to m∊(0; 127)
18 sty 14:54
Adamm: x>0
a) x+4>4
log
0,5(x+4)<log
0,54
| m | |
| <log0,54 (należy założyć m≠−1) |
| m+1 | |
b) −x<0
1−3x<1
log
3m<1 (oczywiście m>0)
c) x>0
3+2x>3
log
1/3m>3 (załóż m>0)
18 sty 15:04
DominO : mógłbyś to jakos bardziej rozpisać ? bo nie rozumiem nadal jak to zrobić i skad takie wyniki...
18 sty 15:18
DominO : haloo

pomoże ktoś ?
19 sty 11:03
Jerzy:
| | m | |
Aby równanie miało pierwiastek dodatni, czerwona prosta y = |
| musi leżeć |
| | m+1 | |
poniżej punktu A
Punkt A ma rzędną równą: y
A = log
0.54 = −2
| | m | |
Zatem: |
| < −2 ... i licz. |
| | m+1 | |
19 sty 11:23
Jerzy:

Poprawiałem rysunek i nie narysowałem czerwonej prostej
19 sty 11:25