Prawdopodobienstwo
Olka i Piotrek: W urnie A są 2 kule białe i 4 kule czarne, w urnie B są 3 kule białe i 3 kule czarne.
Losujemy po jednej kuli z każdej urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wyjmniemy kule w jednym kolorze. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
18 sty 14:38
Jerzy:
| | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
18 sty 15:00
Olka i Piotrek: A jak zrobić je za pomocą drzewka?
18 sty 15:07
Jerzy:

przy strzałkach wpisać prawdopodobieństwa ( 2/6 ; 4/6 ; 3/6 ; 3/6 )
18 sty 15:14
Li:

A− wylosowano kule w jednakowym kolorze
| | 2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 6+12 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 36 | | 2 | |
18 sty 15:19