Systemy liczbowe o ujemnych podstawach
TeslaX93: Czy skoro istnieje system binarny, czwórkowy, ósemkowy, dziesiątkowy, itd.,
to czy można zapisać liczbę w systemie minus dziesiątkowym?
Jeżeli tak, to podaj przykład konwersji dowolnej liczby naturalnej z systemu dziesiątkowego
na system minus dziesiątkowy,
zaś jeżeli nie, wówczas podaj uzasadnienie dlaczego nie jest to możliwe.
18 sty 14:11
g: Można. Liczbę ujemną. 123 w systemie minusdzeisiątkowym to −123 w dziesiątkowym.
18 sty 15:21
Adamm: a to nie tak że wtedy by było
123=2*(−10)2+8*(−10)1+3*(−10)0=(283)−10 ?
18 sty 15:24
Falitac: To by było tak:
12310 = 1*(−10)2+2*(−10)1+3*(−10)0 = 100−20+3 = 73
18 sty 15:31
18 sty 15:32
Adamm: Falitac, mylisz się
18 sty 15:33
Falitac: sory rzeczywiście
18 sty 15:36
Falitac: zrobiłem na odwrót
18 sty 15:36
g: Ale system liczbowy można też zdefiniować tak:
123 = 1*(−102) + 2*(−101) + 3*(−100)
18 sty 15:37
Adamm: racja
gdyby była podana lepsza definicja systemu liczbowego według autora, nie byłoby dwuznaczności
18 sty 15:42